Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütni Jó!

 

Scratch Brownie
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 12 főre

A masszához:

  • 1/3 cs. + 2 cs. liszt
  • 1 cs. víz 
  • 1/2 cs. vaj 
  • 2/3 cs. kakaó
  • 2 cs. cukor
  • 1 tk. vaníllia kivonat
  • 2 es 1/2 tk. sütőpor 
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 cs. aprított mandula/dió vagy mogyi

A csokimázhoz:

  • 3 ek. vaj vagy margarin
  • 3 ek. kakaó
  • 1 ek. méz 
  • 1/2 tk. vaníllia kivonat
  • 1 cs. porcukor
  • 1-2 ek. tej

* 1 csésze = 2,5 dl

  •  
elkészítés
  1. Egy lábosban keverjük össze a 1/3 csésze lisztet a vízzel. Főzzük közepes lángon míg be nem sűrűsödik. Töltsük át egy tálba és tegyük félre hűlni.
  2. Egy kisebb lábosba olvasszuk meg a vajat. Amikor a vaj megolvadt adjuk hozzá a kakaót és keverjük addig míg egyenletessé és simává nem vált. Tegyük félre hűlni.
  3. Verjük fel a cukrot és a vanílliát a lisztes masszába és keverjük a kakaós keverékbe, míg jól elvegyült.
  4. A 2 csésze lisztet a sütőport és a sót keverjük el,és adjuk hozzá a már előzőleg elkészített kakaós masszába.
  5. Szórjuk bele a felaprított mandulát.
  6. Öntsük a piskóta keverékünket a már előre kivajazott tepsibe és süssük 25-30 percig.
  7. Miután kihűlt a brownienk, készítsük el a krémet a tetejére.
  8. Verjük fel az aránylag puha vajat a kakaót a mézet és a vanílliát egy kicsi keverőtálban, míg jól el nem vegyültek a hozzávalók.
  9. Adjuk hozzá a porcukrot a tejet,kézi mixerrel verjük míg konszisztenssé nem válik.
     
    sütési hőfok:
    180°C
    sütési mód:
    alul-felül sütés
    tepsi mérete:
    30x20x6 cm

    Sokan gondolják úgy, hogy amikor diétába kezdenek vagy az egészségtudatosabb táplálkozás mellett döntenek, egyúttal az édességektől, süteményektől is elbúcsúzhatnak. Ez szerencsére nincs így: kis módosítással, néhány hozzávaló cseréjével sokféle sütemény válik a diétába – mértékkel – beilleszthetővé. Évek óta foglalkozom ilyen sütemények kikísérletezésével, ezek közül mutatnék be egy könnyű, habos, túrós-citromos szeletet.  Azért esett erre a sütire a választásom, mivel amellett, hogy cukrot és hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a túrótöltelék miatt a fehérjetartalma is magas, ami diéta alatt szintén fontos szempont. Ezenkívül a többféle réteg ellenére egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Az édesítéshez nem írtam konkrét hozzávalót, csak a helyettesítendő cukor mennyiségét – mivel én mesterséges édesítőszert (ciklamát és szacharin alapú) használok, zárójelben odaírtam, hogy ebből mennyi került a süteménybe. (A különböző édesítőknél általában megadják, hogy mekkora mennyiségű cukrot helyettesít, ez alapján lehet kiszámolni, mennyit kell felhasználni belőle.) A xilittel például egyszerű a helyzet, a cukorral egyezik az édesítőereje, tehát ugyanakkora mennyiségre van belőle szükség (aki kevésbé édesszájú, tehet nyugodtan kevesebbet).Xilit használata esetén viszont a recept végén megadott tápértékadatoknál valamivel magasabb értékeket kapunk. Aszpartám alapú édesítőszert süteményekhez ne használjunk, mivel hő hatására elbomlik, megszűnik az édesítő ereje.


A piskótához:

  • 80 g zabpehelyliszt (én mákdarálón ledarált zabpelyhet használok)
  • 4 tojás
  • 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 édesítőtabletta, porrá törve)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • pár csepp citromlé
  • késhegynyi szódabikarbóna (vagy 1 kk. sütőpor)

A túrókrémhez:

  • 500 g zsírszegény (vagy sovány) túró
  • 1 ek. joghurt vagy kefir (ha krémes állagú a túró, nem szükséges)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • egy citrom leve
  • csipetnyi őrölt vanília (vagy egy tk. vaníliás xilit, esetleg vaníliaaroma)
  • 100-120 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta porrá törve)
  • 1 ek. zabkorpa (vagy teljes kiőrlésű búzadara) (azért kell, hogy szebben megálljon a krém szeleteléskor, de elhagyható. Ebben az esetben 1 tk. zabpehelylisztet keverjünk a krémhez.)

A főzött krémhez:

  • 2 dl sovány tej
  • 2 enyhén púpozott ek. zabpehelyliszt
  • 1 kk. őrölt vanília (vagy 1 csapott ek. vaníliás xilit)
  • 20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta)

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 2 púpozott ek. tejszínes vagy vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
  • csipet só
  • 1 tk. citromlé
  • édesítő ízlés szerint (én kb. egy evőkanálnyi folyékony édesítőt tettem hozzá)

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A zabpehelylisztet a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük. A tojássárgájákat az édesítővel és a citromhéjjal kihabosítjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük. A tojássárgájás habhoz óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a zabpehelylisztes keveréket. Ha xilittel készítjük, a tojássárgájákat a xilit egyharmadával verjük fel, a maradék kétharmadot a fehérjehabhoz adjuk (amikor már majdnem kemény a hab, és a xilit hozzáadása után habosítjuk tovább). Szilikonos sütőpapírral (ez fontos, a sima sütőpapírra sajnos rátapad) kibélelt, gáztepsinél kisebb tepsibe öntjük (én egy 20x35 cm-es tepsiben sütöttem), egyenletesen elkenjük, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mögött hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg hűl, elkészítjük a kétféle krémet: a túrókrémhez a hozzávalókat elkeverjük és botmixerrel krémesítjük. Ennek hiányában a túrót villával áttörjük és a többi összetevővel elkeverjük – viszont így darabosabb, kevésbé krémes lesz az állaga.
  3. A főzött krémhez a hideg tejben elkeverjük a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett pudingos állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.
  4. A piskótát (függőlegesen) kettévágjuk, az egyik felén eloszlatjuk a túrós tölteléket (a legkönnyebb a kezünkkel), majd ráfordítjuk a másik piskótalapot. Azért jobb, ha megfordítva tesszük rá, mert ezáltal a teteje egyenletesebb lesz.  A tetején eloszlatjuk a főzött krémet.
  5. A három tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habosítani kezdjük, amikor már majdnem kész, adjuk hozzá az édesítőt. Kemény habbá verjük, majd a pudingport óvatosan hozzáforgatjuk (azért fontos a pudingpor/keményítő, mert különben teljesen összeesne a hab – alapesetben a hozzáadott cukor miatt tartja meg az alakját sütés után, ezt szükséges helyettesíteni valamivel). 140-150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük – lehetőleg csak felső sütéssel – kb. 15 percet szárítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Ha sütés közben egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót, távozni tud a gőz, és keményebbre tud sülni a hab – ez esetben kb. 20 percig szárítsuk. Résnyire nyitva hagyott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni. Az egész adag (12 nagyobb kocka) sütiben: Kcal: 1286 Szénhidrát: 103 g  Fehérje: 131 g  Zsír: 48 g. Egy nagyobb kocka süteményben: Kcal:107  Szénhidrát: 8,5 g  Fehérje: 11 g  Zsír: 4 g

Amerikai fánk 2. - cukormázzal
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 5 főre
  • 3 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 tk só
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • 4 dkg vaj
  • 30-40 dkg liszt
  • 15 dkg porukor
  • 3 ek citromlé
  • díszítőcukor

 

 

elkészítés
  1. A tejet meglangyosítjuk, és 1 dl-ben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukorral, és 10 percig pihentetjük.
  2. A megmaradt tejet és cukrot, a sót, a szerecsendiót, a fahéjat, a tojást a vajat és a lisztet az élesztős tejhez adjuk, és az egészet összegyúrjuk. Meleg helyen 30 percig pihentetjük.
  3. A tésztából gombócokat készítünk, és 10 percig pihentetjük.
  4. Utána lisztes újjal a gombócok közepébe lyukat fúrunk, hogy karikát kapjunk.
  5. A karikákat forró olajban megsütjük, mindkét oldalát. A kivett karikákat konyhai papírtörlőn lecsepegtetejük.
  6. A porcukorból a citromlével sima mázat készítünk. Megkenjük vele a fánkokat, és színes cukorral megszórjuk, és hagyjuk megszáradni.
Ropogós fahéjas kekszek Olgitól
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 4 főre
  • 250 g lágy vaj
  • 337 g cukor
  • 1 tk vanília
  • 2 tojás
  • 412,5 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk só

Hempergetéshez:

  • 112 g cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
elkészítés
  1. Keverőtálban habosítsuk fel a vajat és a cukrot elektromos habverővel.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, és jól keverjük össze.
  3. Adjuk hozzá a vaníliát, lisztet, sütőport és sót, és fakanállal addig keverjük, míg sima tésztát nem kapunk.
  4. Tegyük a tésztát 20 percre a hűtőbe.
  5. Melegítsük elő a sütőt 190 fokosra. Béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral, és tegyük félre.
  6. A hempergetéshez keverjük össze a cukrot és a fahéjat.
  7. Készítsünk a kezünk segítségével 2 cm átmérőjű golyókat, és forgassuk a fahéjas cukorba.
  8. Rakjuk a tepsire a golyókat egymástól kb. 5 cm-es távolságban. Egy üvegpohár aljának segítségével lapítsuk le a tésztagolyókat. 
  9. Süssük 10-12 percig, amíg kívül aranyszínűek, belül meg puhák lesznek. Hagyjuk kihűlni.

Bögrés almás-kakaós
  • előkészület:
  • sütés:
hozzávalók 4 főre
  • 3-4 db alma
  • 2 ek fahéj
  • 4 ek cukor
  • 1 bögre liszt
  • fél cs sütőpor
  • fél bögre porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej
  • díszítésnek porcukor
  • sütőpapír (vagy ennek hiányában kis vaj és zsemlemorzsa)

elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt.
  2. Sütőpapír hiányában a tepsit (33x22x6-os) vajazzuk ki, és szórjunk rá kevés zsemlemorzsát.
  3. A 3 db almát hámozzuk meg, reszeljük le, és forgassuk meg fahéjas cukorban. Állni hagyjuk.
  4. Az 1 bögre lisztet keverjük össze a fél csomag sütőporral.
  5. Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a fél bögre porcukrot, a két csomag vaníliás cukrot és a 2 ek cukrozatlan kakaóport. Miután ezt összekevertük, üssünk rá egy tojást, és öntsünk rá egy bögre tejet.
  6. Az egész masszát keverjük simára.
  7. Végül adjuk hozzá a fahéjas almát, de előtte csavarjuk ki belőle a levet.
  8. Tegyük a már előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük. Szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
33x22x6 cm
költség:
1000 Ft
költség egy főre:
250 Ft